Trudno jest w zasadzie znaleźć jakieś racjonalne argumenty za tym, aby pić alkohol w kontekście naszego zdrowia. Jednocześnie jednak warto zwrócić uwagę na te wszystkie zagadnienia, które są poruszane przez ekspertów w kontekście konsumpcji wina. Które więc wybrać – białe czy czerwone?

Wino idealnym dodatkiem do potraw

Ludzie od setek, czy też nawet tysięcy lat konsumowali wino i nie ma w tym niczego dziwnego. Jest to alkohol uznawany za najbardziej subtelny i wykwintny i jak wiadomo, dzięki niemu można poprawić nawet trawienie. Jednocześnie też jednak możemy z każdej ze stron słyszeć w przestrzeni publicznej o tym, że alkohol jest po prostu dla nas szkodliwy. Trudno jest, więc amatorowi zweryfikować takie informacje i będziemy niejednokrotnie zastanawiać się nad tym, czy taki niezbyt mocny alkohol jest dla nas dobry, czy jednak zły? Poza tym musimy też oczywiście wiedzieć, jaką ilość wina można konsumować i w jakich odstępach czasowych. Do tego jeszcze będą dochodziły niuanse takie jak wybór konkretnego wina. Mamy przecież słodkie, półsłodkie, wytrawne oraz półwytrawne. Ważne też będzie to, czy wybierzemy wino białe, czy też czerwone. Najlepiej oczywiście więc szukać różnych informacji w Internecie, a znajdziemy całe mnóstwo najróżniejszych wypowiedzi. Wypowiadają się nie tylko lekarze, ale również dietetycy i specjaliści od sprzedaży wina. Powszechnie zresztą się uważa, że wino czerwone będzie o wiele zdrowsze dla naszego serca. Najważniejszym atutem takiego wina jest to, że będzie mieć właściwości przeciwutleniające. Chodzi konkretnie o polifenole. One będą korzystnie wpływać na układ krwionośny, a także na nasze serca. Poinformuje nas zresztą o tym każdy doświadczony smakosz, a także dietetyk.

Wino najlepszą opcją alkoholową i nie tylko?

Oczywiście najważniejszą kwestią będzie tu zachowanie umiaru. Do takich kwestii musimy podchodzić przecież ze zdrowym rozsądkiem. Gdy jednak weźmiemy pod uwagę to, jak dużo dobrych właściwości mogą nam zapewnić przeciwutleniacze, to rzeczywiście lampka wina nie powinna nam zaszkodzić. Przeciwutleniacze będą przecież wpływać na nawilżenie naszej skóry oraz jej odżywianie. Poza tym udowodniono, że takie wino będzie pozytywnie wpływać na układ pokarmowy i poprawiać ukrwienie. Pozostaje więc wówczas tylko i wyłącznie zdecydować się na jakieś przemyślane zakupy. Musimy przecież trafić do dobrego i rekomendowanego sklepu, gdzie sprzedaje się najlepsze wina i białe i czerwone, które będą też dopasowane do poszczególnych potraw. Jeżeli chodzi o to zdrowsze wino czerwone, to doskonale będzie się sprawdzać w przypadku czerwonych mięs no i oczywiście spaghetti.