Ludzkie stawy są tak skonstruowane, aby wystarczyły człowiekowi do końca życia. Często robimy wszystko, żeby tak się nie stało. Wtedy na początku pojawia się ból, zmniejszony zakres ruchomości, aż do zniszczenia chrząstki i unieruchomienia stawu. Co zrobić, aby temu zapobiec?
Aby nasze stawy były w dobrej formie, musimy się ruszać. To zapewni im odpowiednie ukrwienie i wystarczającą ilość mazi stawowej dla ochrony chrząstki. Na tkanki stawu pozytywnie działają ćwiczenia rekreacyjne i rehabilitacyjne, natomiast sporty wyczynowe nie są już tak dobroczynne.
Co jest ważne przy wykonywaniu ćwiczeń?
Ważne, aby wykonując ćwiczenia zadbać o prawidłową pozycję wyjściową i ruch w stawie w pełnym dostępnym fizjologicznym zakresie z zachowaniem prawidłowej techniki. Ćwiczenia powinny być poprzedzone stretchingiem dynamicznym i zakończone statycznym. Tylko jeżeli będziemy trenować według tych zasad, tkanki wokół stawów będą na tyle elastyczne, aby pozwolić na ruch w pełnym zakresie i na tyle silne, aby ustabilizować go w odpowiedniej pozycji. Zapewni to prace stawu według jego fizjologicznego, naturalnego wzorca a wszystko, co naturalne jest zdrowe.
Co powinno znaleźć się w diecie?
Dieta na stawy powinna, jak każda, być dobrze zbilansowana. Powinna zawierać dużo warzyw i owoców, a także źródła kolagenu takie jak wywary z kości czy galaretki. U osób, które cierpią na choroby stawów, takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, należy unikać pszenicy i nabiału, gdyż mogą one nasilać objawy choroby. Oczywiście powinno się wykluczyć używki i żywność przetworzoną. Prawidłowo ułożony jadłospis wspomoże stawy, jednak nie jesteśmy w stanie naprawić istniejących już ubytków chrząstki stawowej jedynie dietą.
Wspomaganie z apteki
Na rynku dostępne są preparaty, które zawierają kolagen na stawy. W większości są one dostępne bez recepty. Kolagen na stawy jest stosowany nie tylko przez osoby starsze, ale również przez sportowców. Sporty takie jak kulturystyka czy bieganie znacznie obciążają stawy. Kolagen na stawy pomaga odbudować i zabezpieczyć chrząstkę stawową przed nadmiernym zużyciem.