Z truskawek przyrządza się pyszne ciasta, desery czy dżemy. Jednak, czy wiesz, że popularne truskawki można zaliczyć do grona roślin leczniczych? Sprawdź, jak wykorzystać właściwości zdrowotne truskawek.
Składniki odżywcze
Truskawki to bogactwo witaminy C, a także witamin z grupy B oraz witaminy A. Truskawki to także źródło cennych minerałów, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez czy mangan. To idealny owoc, dla osób dbających o linię, ponieważ truskawki w około 90 % składają się z wody i mają bardzo mało kalorii (38 kalorii w 100 g).
Właściwości
Odwar z liści i korzeni wykazuje działanie przeciwreumatyczne oraz moczopędne, a także ściągające i wzmacniające. Spożywanie odwaru pobudza również łaknienie oraz pracę wątroby. Wobec tego, odwar z liści i korzeni truskawek można stosować przy schorzeniach dróg moczowych, wątroby i reumatyzmie, a także w przypadku biegunki. Odwar polecany jest również do stosowania podczas anginy, a także przy astmie.
Zastosowanie
Jeżeli chcemy wykorzystać lecznicze właściwości truskawki będziemy potrzebowali cały krzaczek. Owoce zjadamy, bo są pyszne i bardzo zdrowe, natomiast z liści i korzeni truskawek przygotowujemy napar.
Jeżeli chcemy wykorzystać truskawki jako środek na biegunkę, musimy zrobić napar ze świeżych liści. Do 0, 5 l wody wrzucamy garść liści. Nie przestrasz się jednak, ponieważ po wypiciu takiej mikstury mocz barwi się na różowo, a stolec na czerwono.
Natomiast w celu wykorzystania właściwości leczniczych truskawek na inne schorzenia, o których mowa była powyżej, należy zrobić napar w proporcji 50 gram korzeni z liśćmi bądź samych korzeni na 1 litr wody.