Mangan jest jednym z tych mikroelementów, które mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Jaką funkcję ten składnik mineralny spełnia w naszym organizmie? Co możemy zrobić, by skutecznie chronić się przed jego niedoborem?

Mangan to bardzo ważny składnik zdrowej diety, bez którego nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. To dzięki niemu w naszym organizmie może dochodzić do wielu procesów biochemicznych, to dzięki niemu może pracować nasz układ nerwowy. Mangan stanowi też składnik niezwykle ważny dla naszych włosów i paznokci, jest też niezbędnym minerałem dla tych, którzy chcą utrzymać w dobrej formie swą skórę.

Niedobory manganu to wiele problemów i uciążliwych dolegliwości, które mogą nam poważnie utrudnić życie. Co powinno wzbudzić nasze zaniepokojenie? Gorszy nastrój, większa skłonność do depresji, problemy związane z koncentracją oraz uczucie zmęczenia – oto symptomy, których nie powinniśmy lekceważyć. Wypadanie włosów, problemy związane z wyglądem skóry oraz paznokci to kolejne objawy mogące świadczyć o tym, iż nasza codzienna dieta nie dostarcza nam odpowiednich ilości tego składnika mineralnego. Jak uchronić się przed takimi problemami?

By niedobory manganu nie utrudniały nam codziennego funkcjonowania, powinniśmy w porę zwrócić uwagę na to, czy w naszej diecie pojawiają się produkty spożywcze zawierające ten składnik mineralny. Na jakie źródła manganu warto postawić? Z pewnością warto włączyć do swej diety orzechy laskowe oraz kasze: jaglaną i gryczaną. Dobrym źródłem manganu jest też gorzka czekolada, nasiona słonecznika oraz brązowy ryż.