Zdrowa dieta bez naturalnych jogurtów, maślanek oraz kefirów obejść się nie może. Dlaczego warto włączyć te produkty do swego menu? Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które po kefir, jogurt lub maślankę będą sięgać regularnie?
Zarówno jogurt, jak i maślanka czy kefir, mają rewelacyjny wpływ na proces przemiany materii, dzięki czemu stają się cennym wsparciem dla tych osób, dla których troska o utrzymanie zgrabnej sylwetki jest równie ważna, jak troska o zdrowie. W produktach tych można znaleźć sporo cennego białka oraz wapnia, dzięki czemu nasze mięśnie oraz koci mogą otrzymać tak cenne wsparcie. Sięganie po maślanki, jogurty oraz kefiry pomoże nam jednocześnie utrzymać na odpowiednim poziomie ciśnienie krwi, może też odgrywać bardzo ważną rolę w walce ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu. Warto też pamiętać, że maślanka to świetne źródło lecytyny – substancji niezwykle ważnej dla naszego układu nerwowego. Dzięki niej nasza pamięć lepiej działa, a my lepiej radzimy sobie z pracą umysłową oraz nauką. Cennym składnikiem maślanek, kefirów i jogurtów jest też kwas mlekowy, dzięki któremu można poprawić trawienie oraz zwiększyć ilość soków żołądkowych, wydzielanych przez nasz organizm. Produkty te są jednocześnie rewelacyjnymi źródłami dobrych bakterii – probiotyków, będących cennym wsparciem dla naszego układu odpornościowego. Wszystko to sprawia, że sięganie po kefiry, jogurty i maślanki każdemu z nas wyjdzie na dobre, stanie się też ciekawym sposobem na urozmaicenie codziennego menu.