Kalarepa jest jednym z tych warzyw, po które warto sięgać regularnie. Co warto wiedzieć na temat jej wartości odżywczej? W jaki sposób wpływa ona na nasze zdrowie?

Kalarepa to smaczny i wartościowy dodatek, dzięki któremu nasza dieta stanie się zdrowsza i ciekawsza. Wspaniały smak oraz ogromna wartość odżywcza sprawiają, iż niewielka kalarepa cieszy się wielkim powodzeniem. Wiadomo, że włączenie tego warzywa do menu pozwala na prowadzenie skutecznej walki z wolnymi rodnikami, jest też szansą na to, by wspomóc organizm dodatkową porcją bardzo ważnych witamin. Nie brak w niej witamin z grupy B oraz witaminy C, jest ona również dobrym źródłem witaminy E oraz beta karotenu. W kalarepie pojawia się też wiele składników mineralnych, takich jak cynk, magnez lub fosfor. Co mogą zyskać te osoby, które po kalarepę będą sięgać regularnie? Wiadomo, że dieta z takim dodatkiem może chronić nas przed rozwojem chorób nowotworowych, a w szczególności przed rakiem piersi. Zdrowa dieta, w której kalarepa będzie zajmowała ważne miejsce, może stanowić też cenne wsparcie dla naszego wzroku oraz sylwetki. To warzywo jest bardzo dobrym źródłem błonnika, ma zatem rewelacyjny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego.

Kalarepa jest nie tylko warzywem zdrowym, ale i smacznym. Przepisy na surówki oraz sałatki z takim dodatkiem cieszą się ogromną popularnością, warto jednak pamiętać, iż kalarepa świetnie sprawdza się jako warzywo duszone lub pieczone. Przepisy na kalarepę faszerowaną innymi warzywami lub na zupy z kalarepą to kolejne propozycje, z których warto skorzystać.