Witamin z grupy B jest naprawdę bardzo wiele. Każda z nich jest niezwykle pożądana dla naszego organizmu. Od jakiegoś czasu mamy nową witaminę z tej grupy – witaminę b17. Czym jest ta witamina? W jakich składnikach spożywczych występuje i jaki wpływ na nasz organizm? Sprawdźmy.
Amigdalina, czyli witamina b17
Amigdalina od niedawna nazywana jest witaminą b17. Jest to związek chemiczny występujący naturalnie w nasionach wielu roślin oraz owoców. To właśnie ona nadaje pestkom gorzki posmak. Witaminie b17 przypisuje się wiele korzystnych dla zdrowia zalet, jednak należy uważać przy jej spożywaniu, gdyż przyswojona w nadmiarze może być trująca. Największe ilości amigdaliny znajdziemy w pestkach wiśni, brzoskwiń, moreli oraz śliwek. Duże jej pokłady znajdują się również w warzywach strączkowych, takich jak bób, fasola, ciecierzyca oraz soczewica. Witaminę b17 dostarczymy też do organizmu, spożywając owoce leśne oraz orzechy, takie jak migdały. A jaki wpływ na nasz organizm ma spożywanie witaminy b17, czyli amigdaliny? Czy zaobserwowano jakieś widoczne korzyści dla zdrowia? Mówi się wiele na temat pozytywnego działania amigdaliny w walce z różnego rodzaju nowotworami. Czy takie leczenie jest skuteczne?
Witamina b17 pomocna w walce z rakiem
Istnieje wiele sprzecznych teorii na temat skuteczności przyjmowania witaminy b17 a walki z rakiem i niestety, do końca nie wiadomo, które są prawdziwe. Wiemy na pewno, że amigdalina rozpada się w organizmie tworząc szkodliwą substancję, jaką jest cyjanowodór. Według niektórych substancja ta wyszukuje komórki rakowe i je niszczy. Inni natomiast twierdzą, że zdrowe komórki niszczy w takiej samej ilości. Niestety, teorie te nie są w żaden sposób poparte naukowo. Jeśli decydujemy się na regularne spożywanie tej witaminy, warto sięgnąć po dostępne w aptece suplementy diety. Dzięki przyjmowaniu zalecanej ilości suplementu będziemy mieli pewność, że nie przekroczymy dziennej zalecanej dawki do spożycia i tym samym nie zatrujemy się substancją, do jakiej amigdalina rozkłada się w organizmie. Przyjmowanie amigdaliny w postaci suplementu, jest też o wiele wygodniejsze niż pozyskiwanie jej z pestek oraz lepsze ze względu walorów smakowych. Choroba nowotworowa to jedna z najgorszych chorób, jakie dotykają człowieka. Nic więc dziwnego, że staramy się w miarę możliwości walczyć z tą chorobą w naturalny sposób i najdłużej, jak to tylko możliwe staramy się ustrzec się tradycyjnych metod leczenia nowotworu jak przyjmowanie chemii czy stosowanie radioterapii.