Czy zdarza Ci się miewać bóle brzucha, wzdęcia, a często nawet biegunki? Czy zastanawiałeś się kiedyś co może być tego przyczyną? Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z możliwości nabycia nietolerancji laktozy, która może być powodem tych wszystkich, przykrych dolegliwości.

Laktoza jest cukrem złożonym, który w organizmie człowieka zostaje rozłożony do cukru prostego. Z wiekiem jednak enzym odpowiedzialny za ten proces przestaje być produkowany w wystarczających ilościach, stąd na nietolerancję laktozy cierpi tak wiele dorosłych.

Możemy całkowicie zrezygnować ze spożywania produktów mlecznych, jednak nie jest to dobra metoda, gdyż nasz organizm potrzebuje składników odżywczych, które są w nich zawarte. Dobrym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w mleko bez laktozy. Jakiś czas temu zdobycie go było bardzo trudne. W ostatnich czasach producenci zaobserwowali jednak duże zapotrzebowanie na tego typu produkty, stąd dziś w większości supermarketów można je zakupić.

Czy mleko bez laktozy smakuje tak jak zwykłe mleko? W zasadzie tak, choć w opinii wielu osób jest ono dużo słodsze i ma rzadszą konsystencję niż normalne mleko. Z biegiem czasu bezlaktozowe mleko może zacząć smakować nam bardziej niż zwykłe.

Jakie są dodatkowe plusy picia mleka bez laktozy? Na pewno spora utrata wagi. Laktoza to cukier, a cukier tuczy. Minusem jest cena, bo mleko bez laktozy jest droższe niż mleko zwykłe, ale jest to raczej tendencja spadkowa, gdyż zapotrzebowanie na mleko bez laktozy jest coraz większe.

Oczywiście nie należy rezygnować z innych produktów mlecznych np. jogurtów czy kefirów. Są one bezpieczniejsze dla naszego żołądka, bo zostały już poddane pewnym procesom fermentacji.

Zminimalizowanie spożycia laktozy w diecie na pewno sprzyja naszemu ogólnemu samopoczuciu i komfortowi żołądka, jednak jak każde zmiany w sposobie naszego odżywiania potrzebują konsultacji z lekarzem.