Choć jakość chleba w ostatnich czasach (tak, jak i jego cena) daje mocno do myślenia, to właśnie on jest często podstawą żywienia naszego i naszej rodziny. Chleb, czyli przede wszystkim komponowane z jego użyciem kanapki, są nie tylko praktyczną, ale też (jeśli odpowiednio zbilansowane) pożywną propozycją na śniadanie czy kolację. To też od zawsze idealne rozwiązanie podczas podróży. Co jednak zrobić, aby podczas przygotowywania kanapek nie popaść w rutynę – największego wroga naszego apetytu? Zwłaszcza, jeśli mamy dzieci? Oczywiście, wprowadzić do kuchni nieco odmiany… Może za sprawą, jak zwykle, niezawodnych dodatków, które niepozorną, bladą i smutną bułkę z serem zamienią w największy przedmiot pożądania podczas przerwy lekcyjnej?
1. Bakalie! – wspaniałe uzupełnienie każdej kanapki, zwłaszcza, jeśli do jej smarowania używasz pasztetu mięsnego lub warzywnego, lub jakiejkolwiek innej pasty. Podpraż na patelni nieco ziaren słonecznika, pestek dyni, niełuskanego sezamu czy pokrojonych nerkowców (lub takich orzechów, które twoje dziecko czy ty po prostu bardzo lubicie) i zmieszaj ze smarowidłem, którym pokryjesz pieczywo. Świetnym dodatkiem są też suszone owoce – kawałki suszonej śliwki czy moreli, parę żurawin wrzuconych między górę a dół bułki, sprawią, że każdy kęs nabierze wyjątkowości. I słodyczy…
2. Karmelizowane warzywa! – wszyscy je uwielbiamy, a dzieci, jeśli zaskoczymy je taką formą podania, wprost oszaleją. Zwłaszcza za karmelizowaną cebulką! Ale pamiętaj, że możesz w ten sposób przygotować wiele innych warzyw – plasterki buraka, marchewki, cukinii, cokolwiek przyjdzie ci do głowy i akurat masz w lodówce. To bardzo dobry pomysł na wzbogacenie waszej diety o wartości odżywcze, a waszego życia o odrobinę pysznego szaleństwa!
3. Oliwki! – to mogą być prawdziwe szare eminencje w waszych kanapkach. Niby nic, ale mają w sobie coś takiego, że jeśli potrzeba, mogą zagrać i główną rolę w spektaklu zwanym „bułka na śniadanie”. Jak to zrobić najłatwiej (i najszybciej)? Miksując je! W sieci znajdziesz mnóstwo przepisów na wykonanie tak zwanej tapenady, która niejednemu miłośnikowi kuchni już skradła serce, ale ty możesz po prostu zmiksować słoiczek oliwek z podprażonymi ziarnami słonecznika, orzecha włoskiego lub… zupełnie z niczym. Cokolwiek wybierzesz, i tak będzie doskonałe.